SEMIMARATONUL CRAIOVEI – EDIȚIA A V-A

ÎMPREUNĂ PENTRU COMUNITATE! 

                         Duminică 22 octombrie 2023, ora 10.00

 Oamenii au început să aducă schimbarea pozitivă în comunitățile lor prin sport.

Evenimentele sportive de strângere de fonduri sudează comunitățile și le oferă oamenilor ocazia să facă parte din schimbarea pe care și-o doresc.

Primul eveniment de fundraising comunitar din Craiova – Semimaratonul Craiovei  organizat  pe 4 noiembrie 2018 de Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă (ARTI) –  eveniment de alergare cu strângere de fonduri pentru proiecte din comunitate – a adus împreună peste 400 de oameni  care au alergat pentru schimbările pozitive în care cred.

16.290 de lei a fost suma stransă în urma acestui eveniment, bani care au mers către fiecare dintre cele 10 cauze înscrise.

Cea de-a doua ediție organizată în data de 29 septembrie 2019 a susținut financiar 14 cauze și a adus la START 1200 de alergătorii. 37990 lei a fost suma stransă în urma acestui eveniment.

Cauza pentru care s-a alergat la Semimaratonului Craiovei 2020 ediția a III-a ROGVAIV(A) (“Totul va fi bine!”)  a fost susținerea Fondului Local de Investiții COVID19 – susținerea sănătății sistemului de educație din Craiova pentru gestionarea situației provocată de criza COVID19. 126 de alergătorii s-au înscris în anul 2020. S-a alergat în intervalul 20 iulie – 20 septembrie 2020. 10.080 lei a fost suma colectată în urma  acestui eveniment.

Duminică, 09 octombrie 2022 a avut loc cea de-a patra ediție a “Semimaratonului Craiovei” – singurul eveniment de alergare cu strângere de fonduri pentru proiecte din comunitate. Evenimentul s-a bucurat de o participare de cca. 1500 de persoane! 64.885 lei a fost suma strânsă în urma acestui eveniment, bani care au mers către fiecare dintre cele 8 cauze înscrise.

Cea de-a cincea ediție a Semimaratonului Craiovei se va organiza duminică 22 octombrie 2023, pe traseul: parcarea Sălii Polivalente – bulevardul Ilie Balaci –  Parcul Tineretului și retur.

Intenționăm să aducem la START 1500 de participanți la această ediție!

10 sunt cursele la care se pot înscrie cei dornici de mișcare și fapte bune:

  • Semimaraton individual (21 km)
  • Semimaraton ștafetă 3 membri (21 km)
  • Cursa de 14 km
  • Cursa de 7 km
  • Cursa populară (2 km)
  • Cursa fotoliilor rulante (2 km)
  • Cursa copiilor (2-3 ani: 200 m, 4-5 ani: 300 m, 6-7 ani: 500 m, 8-9 ani: 600 m, 10-11 ani: 800 m, 12-14 ani: 1 km)
  • Cursa bebelușilor de mers de-a bușilea (0-2 ani: 50 m)
  • Canicross (1 km)
  • Cursa Familiei (1 km)

Alergătorii celei de-a cincea ediții vor putea susține prin taxa de înscriere una dintre cele 10 cauze:

1.“Stop Analfabetism drept Moștenire” (SAD) promotor: Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă (ARTI)

Alergătorii vor susține stoparea analfabetismului din România. Prin gestul lor, 536 de copii din școlile pilot din Afumați, Băilești, Amărăști, Prapor, Valea Stanciului, Horezu Poenari, Malu Mare, Gighera, Siliștea Crucii și Galicea Mare vor avea acces la o educație bazată pe un curriculum integrat și atractiv, utilizând tehnologii moderne, învățarea contextuală și prin emoții.

2.”Câinii de Salvare în Educație”promotor: Centrul Național de Educare Canină – CNEC

Educația cu animale este printre puţinele materii, cursuri și activități extracurriculare cu rezultate de peste 80% privind formarea, schimbarea, implicarea sau integrarea copiilor, tinerilor și adulților în societate și în pregătirea pentru salvarea populației în situații reale.  Câinii de căutare-salvare nu sunt un lux, ci o necesitate socială, educațională și sportivă, ce vin  în sprijinul societății civile, în cazuri reale de salvare.

3. “Litere pentru viitor” – promotor: Asociația “Life is Better with Friends”

Proiectul – venit ca o promisiune pentru generația viitoare – contribuie la integrarea copiilor din mediile defavorizate într-un program de alfabetizare, deoarece adesea se confruntă cu provocări majore în accesarea educației. Fondurile strânse vor fi utilizate în principal pentru a asigura transportul copiilor din satele lor până la sediul Asociației, pentru a le oferi o masă de prânz zilnică. Totodată Asociația are nevoie de renovarea unui nou spațiu de activitate, care va servi drept centru de învățare și dezvoltare.

4. ʺ Tabăra Bucuriei ʺ (prima tabără destinată copiilor cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni grave din Oltenia) promotor: Asociația Bucurie pentru Viață

Alergătorii care susțin această cauză vor ajuta la dotarea cabinetului medical, a spațiului de joacă interior și a bucătăriei din Tabăra Bucuriei, cu mobilier, intrumentar și aparatură specifice fiecărui spațiu. Construită la Bratovoești, Tabăra Bucuriei are ca scop diminuarea riscului de izolare socială a copiilor bolnavi, creșterea încrederii, a stimei de sine și a puterii de a lupta cu boala, dar și oferirea unor ancore în timp, cu gândul la următoarea petrecere din tabără.

5. ʺ Fii pregătit, dezastrele sunt la tot pasul ʺpromotor: Filiala de Cruce Roșie Dolj

Promotorul are nevoie de sprijin pentru dezvoltarea capacității de intervenție în situații de urgență, prin pregătirea voluntarilor și populației pentru a putea interveni eficient în cazul producerii unui dezastru. Fondurile strânse vor ajuta și la organizarea de cursuri pentru pregătirea de intervenție la dezastre, a primului ajutor de bază, pentru achiziția materialelor pentru dotarea truselor de dezastre și a celor de prim – ajutor, editarea de broșuri specifice, organizarea de campanii de informare a populației, organizarea de simulări în caz de dezastru cu sprijinul partenerilor Crucii Roșii.

6. Investim în sănătate & educație – „Și eu exist”promotor: Fundația ANYA

Un proiect de suflet demarat în anul  2018: realizarea de evenimente cultural – artistice pentru copiii cu  nevoi speciale:  spectacole interactive (piese de teatru de scurtă durată alături de echipa celor de la Corabia lui Barbă-Deasă)  și ateliere hand- made pentru micuții cu nevoi speciale alături de părinții lor.  În România, cele mai frecvente tulburări ale copilului sunt Autismul, Sindromul Asperger și Sindromul Down. Toate aceste tulburări necesită tratament special pentru copiii afectați, dar și pentru familiile lor. Este crucial ca părinții să fie în preajma lor nu numai în primii ani ai copilăriei, ci chiar și mai târziu. Din păcate, un copil confirmat cu aceste dizabilități are șanse limitate sau deloc de a fi integrat în comunitate. Deci, acest proiect își propune să dezvolte ateliere cu și pentru acești copii, ateliere în cadrul cărora artele  să îi ajute să-și exprime sentimentele, gândurile și să dea speranță nu numai lor, ci și părinților.

7.„Ajută o familie cu mulți copii să-și îmbunătățească condițiile de locuit!”- promotor: Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sf. Vasile”

Familia Nițu compusă din 6 membri (4 copii minori aflați la școală) locuiește în condiții improprii în satul Bădoși, comuna Bratovoești – în doar două camere și o sală! Condițiile de trai sunt precare, una dintre camere fiind nelocuibilă, având pardoseala surpată.

Veniturile financiare sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor traiului zilnic, părinții făcând eforturi suplimentare să asigure, pe cât posibil, cele necesare și să susțină cele patru fetițe la școală.

Alergătorii acestei cauze vor ajuta la îmbunătățirea condițiilor de trai și igienă în scopul construirii unei băi.

8. “Învăț să fiu independent!” promotor: A.N.C.A.A.R. filiala Craiova

Fondurile obținute vor fi folosite pentru ca  peste 25 de tineri, copii și adulți cu autism să poată beneficia de terapii specifice oferite de personal calificat în acest domeniu, în cadrul Centrului acreditat. Activitățile vizează terapie ocupațională, logopedie, kinetoterapie, terapie prin artă, oportunități de socializare. Fiecare pas contribuie la construirea de abilități necesare traiului independent, prin gestionarea Centrului, într-un program de 8 ore/zi.

9. “Craiova pe biciclete” – promotor: Asociația Junior Chamber International Craiova

Unul dintre obiectivele proiectului îl reprezintă montarea de rasteluri pentru biciclete în instituțiile de învățământ (licee) din oraș. Încurajăm astfel mersul pe bicicletă în rândul liceenilor promovând un stil de viață sănătos și activ. Proiectul promovează utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ prin educarea comportamentului de eco-mobilitate și prin crearea unui spațiu de dialog în comunitate privind implementarea planului de mobilitate urbană și a facilităților pentru bicicliști (piste de biciclete, par0cări pentru biciclete, centre rent – a – bike).

10. “Achiziție lampă fototerapie pentru copiii născuți prematur” promotor: ASCOR Craiova

Fondurile obținute vor contribui la achiziția unei lămpi de fototerapie necesară pentru copilașii născuți prematur la secția de neonatologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova. Costul lămpii este de aproximativ 20.000 de RON.

Amănunte și pe pagina web și pagina de facebook a evenimentului:

https://www.semimaratonulcraiovei.ro/

https://www.facebook.com0/SemimaratonulCraiovei/

Promotorul acestui eveniment – Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă (ARTI) este o asociație non-profit ce activează de 20 ani în folosul comunității locale craiovene, derulând peste 300 de proiecte cu 21.000 de beneficiari direcți finali și buget total de peste 6 milioane de euro.

Semimaratonul Craiovei este un eveniment organizat de Centrul de Voluntariat VOLUNTARIS, program powered by ARTI.ro