În săptămâna 13 – 16 noiembrie 2018 Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă a fost reprezentată la Budapesta la mobilitatea “Training on Senior Volunteering”.

Echipa din România a învățat despre importanța implicării active a seniorilor în programele de voluntariat.

Voluntarii seniori ai organizatiei Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) au împărtășit din experiențele lor și s-au arătat dispuși să confirme că lucrurile în activitatea de voluntariat se pot întâmpla cu ușurință, iar vârsta nu este o piedică.

Colaboratorii din Budapesta au ținut să demonstreze cum funcționează comunitatea voluntarilor seniori. În acest sens, urmărindu-le exemplul de bune practici am mers împreună într-un Cămin pentru persoane vârstnice, loc în care implicarea voluntarilor seniori este de o importanță covârșitoare.

În același sens, în localitatea Kosd, la doar 50 de kilometri de Budapesta, în anul 2010 o initiativa a unei localnice a dat startul uneia dintre cele mai active comunități de voluntari. Am mers să-i cunoaștem și am descoperit aici lucruri firești, venite din suflet și din simpla dorință de implicare.

Cele câteva zile petrecute în comunitatea seniorilor voluntari au fost un cadru intens de învățare și o experiență valoroasă care pot avea drept rezultat dezvoltarea unei comunități similare la nivelul orașului Craiova.

Această mobilitate a fost organizată în cadrul proiectului „CiVi – Coordonatori instruiți – Voluntari implicați”, coordonat de CVCN în parteneriat cu Asociatia ImpactPro VobisVoluntari FSCTeam for Youth Association , Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Voluntar Brasov, ARTI, și co-finanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.